• Alwa
    Alwa

ALWA

Miejsce wyhodowania:

Polska

Pochodzenie:

 
siewka z wolnego zapylania odmiany Macoun
 

Wzrost:

 
silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą do przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać
 

Zapylacze:

 
Braeburn, Cortland, Delikates, Elise, Empire, Gala, Gloster, Golden Delicious, Idared, Jester, Ligol, Lobo, Lodel, Pinova, Prof. Sprenger, Rubin, Szampion, Witos
 

Odmiany zapylane:

 
Braeburn, Elise, Gala Must, Gloster, Golden Delicious, Mutsu, Lodel, Szampion
 

Dojrzałość zbiorcza:

 
połowa października
 

Przechowywanie:

 
chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 7 miesięcy
 

Wytrzymałość na mróz:

 
bardzo duża
 

Podatność na choroby:

 
parch – średnia, mączniak – mała, zaraza ogniowa – mała, choroby kory i drewna – bardzo mała.
 

Owoc:

 
średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca o zielonkawożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec.