• Lukasówka
    Lukasówka

LUKASÓWKA

Miejsce wyhodowania:

Francja

Pochodzenie:

siewka nieznanego pochodzenia

Wzrost:

silny, korona kulistojajowata lub szerokostożkowa o lekko zwisających gałązkach

Zapylacze:

Bonkreta Williamsa, Faworytka, Komisówka, Supertrevoux, Trewinka

Odmiany zapylane:

brak triploid

Dojrzałość zbiorcza:

wrzesień/październik

Przechowywanie:

chłodnia 6 miesięcy

Wytrzymałość na mróz:

mała

Podatność na choroby:

parch – średnia, zaraza ogniowa – mała

Przydatność owoców:

deserowa.

Owoc:

duży lub bardzo duży, jajowatoowalny, nieregularny, skórka gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym, paskowanym, karminowym rumieńcem, miąższ średnioziarnisty, słodko-winny, lekko aromatyczny.