ROAT (S) KING RED DELICIOUS ®

POCHODZENIE:

ROAT (S) KING RED DELICIOUS® jest mutantem odkrytym w Lagundo niedaleko Merano w Południowym Tyrolu ze względu na bardzo intensywny kolor owoców.

 

WZROST DRZEWA:

Jest typowym pół-spurem, o sile wzrostu porównywalnej do Early Red One Erovan. Odmiana ta dzięki silniejszemu wzrostowi może być sadzona na podkładkach karłowych.

 

KWITNIENIE I ZAPYLANIE:

Kwitnie stosunkowo wcześnie. Dobrymi zapylaczami są: Profesor Sprenger, Evereste, Idared, Gala, Golden Delicious.

 

OWOCE:

Kształt owocu jest wydłużony i symetryczny. Charakteryzuje się intensywnie błyszczącym ciemnoczerwonym rumieńcem, który pokrywa całą powierzchnię owocu. Atrakcyjny kształt i kolor dają King Roat Red Delicious niezwykle elegancki wygląd. Owoce mogą być zbierane równocześnie.

 

OWOCOWANIE:

Owoce wybarwiają się kilka tygodni wcześniej niż u odmiany wyjściowej. Bardzo dobre wybarwianie owoców w obrębie całej korony drzewa i tym samym duży uzysk w sortowaniu owoców klasy ekstra. 

 

SMAK:

ROAT (S) KING RED DELICIOUS® posiada charakterystyczny smak wyróżniający go z grupy Red Delicious.

 

TERMIN ZBIORU:

Koniec września, początek października. W warunkach Południowego Tyrolu zbiór jabłek tej odmiany rozpoczyna się kilka dni po rozpoczęciu zbiorów odmiany ‘Golden Delicious’.

 

PRZECHOWYWANIE:

Długość okresu przechowywania podobna do innych sportów z grupy Red Delicious. King® Roat Red Delicious w chłodni zwykłej można przechowywać do początku lutego, a w KA do końca czerwca.