ALWA
Miejsce wyhodowania:
Polska
Pochodzenie:
siewka z wolnego zapylania odmiany Macoun
Wzrost:
silny, korona rozÅ‚ożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielkÄ… liczbÄ… krótkopÄ™dów, konary odchodzÄ… do przewodnika pod dość szerokimi kÄ…tami i Å‚atwo dajÄ… siÄ™ odginać
Zapylacze:
Braeburn, Cortland, Delikates, Elise, Empire, Gala, Gloster, Golden Delicious, Idared, Jester, Ligol, Lobo, Lodel, Pinova, Prof. Sprenger, Rubin, Szampion, Witos
Odmiany zapylane:
Braeburn, Elise, Gala Must, Gloster, Golden Delicious, Mutsu, Lodel, Szampion
Dojrzałość zbiorcza:
połowa października
Przechowywanie:
chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 7 miesięcy
WytrzymaÅ‚ość na mróz:
bardzo duża
Podatność na choroby:
parch – Å›rednia, mÄ…czniak – maÅ‚a, zaraza ogniowa – maÅ‚a, choroby kory i drewna – bardzo maÅ‚a.
Owoc:
Å›redniej wielkoÅ›ci, kulisty, lekko spÅ‚aszczony z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu, które czÄ™sto przechodzÄ… na owoc, skórka gÅ‚adka i bÅ‚yszczÄ…ca o zielonkawożóÅ‚tej barwie zasadniczej, znacznÄ… powierzchniÄ™ pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec.