• Alwa
    Alwa

ALWA

Miejsce wyhodowania:

 

Polska

 

Pochodzenie:

 
siewka z wolnego zapylania odmiany Macoun
 

Wzrost:

 
silny, korona rozÅ‚ożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielkÄ… liczbÄ… krótkopÄ™dów, konary odchodzÄ… do przewodnika pod dość szerokimi kÄ…tami i Å‚atwo dajÄ… siÄ™ odginać
 

Zapylacze:

 
Braeburn, Cortland, Delikates, Elise, Empire, Gala, Gloster, Golden Delicious, Idared, Jester, Ligol, Lobo, Lodel, Pinova, Prof. Sprenger, Rubin, Szampion, Witos
 

Odmiany zapylane:

 
Braeburn, Elise, Gala Must, Gloster, Golden Delicious, Mutsu, Lodel, Szampion
 

Dojrzałość zbiorcza:

 
połowa października
 

Przechowywanie:

 
chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 7 miesięcy
 

WytrzymaÅ‚ość na mróz:

 
bardzo duża
 

Podatność na choroby:

 
parch – Å›rednia, mÄ…czniak – maÅ‚a, zaraza ogniowa – maÅ‚a, choroby kory i drewna – bardzo maÅ‚a.
 

Owoc:

 
Å›redniej wielkoÅ›ci, kulisty, lekko spÅ‚aszczony z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu, które czÄ™sto przechodzÄ… na owoc, skórka gÅ‚adka i bÅ‚yszczÄ…ca o zielonkawożóÅ‚tej barwie zasadniczej, znacznÄ… powierzchniÄ™ pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec.