CHOPIN
MIEJSCE WYHODOWANIA: Polska
POCHODZENIE: ‘Granny Smith’ x U 211
WZROST: drzewa charakteryzują się umiarkowaną siłą wzrostu. Tworzą koronę luźną z dużą liczbą krótkopędów
ZAPYLACZE: Topaz i inne
ODMIANY ZAPYLANE: Topaz
DOJRZAŁOŚĆ ZBIORCZA: w pierwszej połowie października
PRZECHOWYWANIE: chłodnia zwykła 3 miesiące, chłodnia KA 6 miesięcy
WYTRZYMAŁOŚĆ NA MRÓZ: średnia
PODATNOŚĆ NA CHOROBY: parch-mała (parchoodporna), mączniak-mała/średnia, oparzelizna powierzchniowa – średnia
OWOC: średni, kulisty, spłaszczony, a czasem wydłużony. Skórka gładka, zielona, może zmieniać barwę na żółtawozieloną z delikatnym pomarańczowym rumieńcem.
PRZYDATNOŚĆ ODMIANY: deserowa, do produkcji soku (sok jasny i wysoka kwasowość) chipsów oraz jako dodatek do jogurtów (owoc obrany nie ciemnieje)